.


Nya tag...


Första dagen på höstlovet, har innehållit ett besök hos frisören. Det var skönt och välbehövligt, lite sorgligt att se alla långa lockiga hårslingor på golvet efteråt, men det växer ju ut igen som tur är.Det var bara jag som klippte mig Linnea ville absolut inte, men snart måste vi åtminstone toppa hennes långa hår. Sen blev det besök på leksaksaffären till Linneas lycka. Annars har vi handlat och lagat mat tillsammans, jag och sonen som är hemma och äter upp sig ;0)Mysigt att laga tillsammans, det är så sällan jag och sonen gör det av förklarliga skäl, då han flyttat. Vi festade till det och gjorde oxfiléplanka med duchessepotatis(fast av blomkålsmos istället för potatis), grillad tomat, sparris och hemmagjord beasås. Det blev mycket lyckat, lyxigt kan tyckas, men jag jobbar ons-söndag den här veckan och kommer inte orka laga något speciellt, så vi passar på...
Idag var förresten första dagen på vår nya tag med LCHF, tänker köra med mindre fett den här gången, så får vi se om det blir någon viktnedgång. Det var den uteblivna nedgången som gjorde att det gick i stöpet sist. Håller tummarna igen...


Tips 2



Har varit en hektisk dag med fix inför Linneas Halloweenfest som hon är på nu, har bakat läskiga fingrar och chokladspindlar. Förvandlat henne till en dödskallehäxa med långa svarta lösnaglar. Tyvärr blev allt så stressigt så jag hann ej ta några kort. Istället får ni se mina fynd som jag köpt i veckan, svarta ljuslyktor för 20:-/st och stora 80 cm svarta julstjärnor för 15:-/st. Fynd tycker jag, speciellt julstjärnorna som jag har köpt betydligt dyrare, dessa var stora riktigt svarta och luktade inte sådär äckligt av flamskyddsmedel som en del brukar göra.
Hittade dom på Dollarstore. Det var svårt att ta kort på dom , då de är så stora.





Det var alltså mina tips till er, ha en fortsatt trevlig helg. Här blir det tapas, bastu och Lapin kulta...

Trevlig helg!

Foto: Ingela

Har inte så mycket att skriva, men imorgon kommer jag att visa några fynd som jag gjort de sista dagarna, är såå nöjd. Hoppas ni får en härlig fredag, vi ses!
,

Tips!






Har provat den femte smaken för första gången, har ni testat den?
Jag tyckte den var super, ingen buljontärning behövdes, skönt att slippa alla dessa E- nummer.

Taste No 5 är den spännande nya smaksättningspastan, skapad av Laura Santtini, som kan omvandla den enklaste av måltider till något enastående. Den är verkligen ett måste för den som vill prova det lilla extra i sin matlagning!
Umami har varit känt i Japan i över 100 år men i väst har vi inte fått grepp på det förrän de senaste åren.

Innan Umami räknade man "bara" med fyra smaker som tungan kan urskilja: sött, surt, salt och bittert (ni vet - dåligt kaffe). Nu har man hittat receptorer även för Umami på våra tungor, gömda bland receptorerna för sött.

Umami är den mustiga smak som du känner i parmesan, svamp, sjögräs, balsamvinäger, ostron, lufttorkad skinka, etc. I alla kulturer hittar man råvaror som är fullproppade av den femte smaken, det vill säga råvaror som har en hög halt av naturligt glutamat.

Den bästa sammanfattningen på Umami är nog att den finns i allt som får oss att säga "Mmmmmm.."!

Förgyll dina middagar med denna fantastiska smakhöjare. Testa den i din köttfärssås, gryta eller soppa. Klicka i lite i rödvinssåsen eller varför inte ta lite istället för tapenade direkt på en bit gott bröd! Du kommer att upptäcka helt nya höjder i matlagningen för här handlar det om ett tillbehör som är helt inriktat på att få det bästa i din maträtt att blomma ut!
Vad innehåller då Taste No 5?

Smakerna kommer från ämnen som finns naturligt i kött, fisk, grönsaker och mjölkprodukter. Det faktiska innehållet är: tomatpure, vitlök, ansjovispaste (ansjovis, salt och solrosolja), svarta oliver, balsamvinäger, Karl-Johansvamp, parmesan, olivolja, vinäger, socker och salt.
Man har bara använt naturliga råvaror och den innehåller inga andra tillsatser än vad som listats ovan


Fint besök



Nu på morgonen när jag körde hem från nattens jobb, så fick jag plötsligt se en hel skock av rådjur på ängen bredvid vårt hus. Åh, vad dom är fina. Tycker så synd om dom nu när det blir kallare och kallare. Törs inte lägga ut mat heller, då det är en hel del jägare som håller till här. Skulle kännas som man lurar dom små liven.
Men visst är dom fina?!

Kul idé



Hittade en vas idé på datorn, som jag hittat någonstans på nätet, tyvärr minns jag inte var.
Läder är ju så snyggt, tyckte det var en kul idé att snygga till en vas som kanske inte var så snygg från början...
Sen att proportionerna är helt fel det får vi ta ;0).....

.


Hockey och läsning



Peter är på hockey, så jag får roa mig själv, det har blivit mycket wordfeud, är helsåld på det spelet.
I helgen är det jobb för hela slanten, så ikväll blir det att hålla sig vaken lite längre än vanligt. Ska börja med Camilla Läckbergs Änglamakerskan, har ni läst den?

Tjejkväll

Ikväll har jag och Linnea haft en riktig tjejkväll, först var det klädshopping till henne. Sen en grymt god middag, med grillad kyckling och fetaostpasta. Sen har vi pysslat på och sett lite Robinson.
Det är så mysigt att umgås med henne, hon är så omtänksam och gullig. Sökte lite snygga bilder av kläderna vi köpte, men hittade ej så många och dom jag faktiskt hittade kom inte till sin rätt. Här får ni se dom iallafall.
Den röda tråden i dagens inköp var svart. Svart tröja, svart-vit randig tröja, svarta shorts, svart-vit skjorta m,m


Måndag



Såå söööt!!

I´m back...



Ikväll blev det äppelmust igen, första laddningen skippade vi citronsyran då det inte gick att räkna ut hur mycket man skulle ha, resultatet blev därför för sött. Den här gången pressade vi i citroner istället, naturligare och det blev supergott. Annars har vi sakta tillfrisknat. Linnea gjorde sin första dag i skolan idag. Själv orkade jag till och med fixa lite utomhus. Hostan är dock besvärlig , men det överlever man ju.
Imorgon blir det vinterdäck på, och lite annat pyssel, skönt att ha fått tillbaka orken.
Hoppas allt är bra med er, vi ses

Sängen nästa



Ja här finns inte så mycket att berätta, känns som man lever i en bubbla med Panodil, Nezeril och Fishermans friend. Blir en tidig kväll, orkar ingenting och örat har börjat värka. Återkommer när vi återhämtat oss...
Ha en trevlig kväll

Pappersblomma och lite fjärilar

Igår var jag hemma med min lilla skrutta som är sjuk med en rätt ordentlig förkylning. Då vi varit hemma några dagar och legat i soffan så började jag bli lite rastlös. Provade vika en pappersblomma, det var inte så lätt för mig som är rätt hafsig av mig, men det var iallafall ett försök. Ska prova igen när jag blir piggare, för igår kväll slog nämligen förkylningen klorna även i mig, feber, ont i halsen och allmänt slut. Inte bra att kramas för mycket med sjuka barn ;0) Så idag blir det att göra minsta möjliga, då orken saknas. Försökte ta några kort på min fantastiska skapelse, vilket är en stor utmaning i sig. Nu blir det att lindra smärtan i halsen med te framför en film, det är visst Trolltyg i tomteskogen som gäller , lite julkänsla så här i solen.







Glass i stora lass

 Foto: Lånat från It´s a house




Imorse vakade jag av efter helgjobb, när jag kom hem hade jag en sjuk lite flicka framför teven, hostandes och febrig. Det blev att sova lite mindre för att hålla henne sällskap. Lovade att vi skulle göra glass idag, för det får man när man är sjuk och har ont i halsen. Vi provade ett recept som som jag hittat på bloggen it´s a house.
Busenkelt och riktigt gott. Vi följde receptet och smaksatte med hasselnötskräm, hasselnötter och kolachrisp, men det finns ju oändliga möjligheter att göra supergod glass, bara hälla i krossad turkisk peppar tror jag skulle vara jättegott.
Ja, annars har vi tagit det väldigt lugnt här hemma som ni förstår. Vi såg Gullivers resor, och den var riktigt bra, tyvärr missade jag att det inte var svenskt tal så det blev att sitta och läsa högt.

Nu ska jag gå upp och läsa för den lilla sjuklingen, sen blir det filmen Rabbit hole med Nicole Kidman. Oscars nominerad vilket ofta betyder att jag inte förstår filmen. Så tycker jag det ofta är t ex svinalängorna. Förstod inte meningen med filmen och mådde skit i flera dagar efteråt. Men nu var ju denna Rabbit hole bara nominerad så det kan ju gå bra, håller tummarna ;0)


Krassligt

Foto:Martha Stewart

Här är det sjukdom för hela slanten, Linnea har snuva, feber och en hosta som heter duga. Själv känner jag mig inte heller på topp, är inte så bra att kramas för mycket med sjukt barn;0)
Dagen har tillbringats i soffan, med film och så lite aktiviteter så möjligt. Hon orkar inte ens pärla, något hon annars gärna gör, lilla stackaren.
Nu blir det bokläsning och film, känns som något stående nu för tiden ;0) Apropå film, den igår tyckte jag var sådär. Borde lyssnat på min magkänsla..
Jaha, nu kommer hon och säger att hon har ont i örat, kan bli en jobbig natt..
Ha en bra kväll!



.


Bokstäver



Har blivit rätt less på citat och lösa bokstäver i inredning, men något som jag har tittat länge på är denna bokstavsbanner, så igår slog jag till. Kul sätt att förmedla sig. Det följer med 83 bokstäver och symboler. Nu gäller det bara att komma på vad man ska skriva. En som haft den här ett tag är Weronica-en mammasdag. Här är ett smakprov på en av hennes ord.
Foto: Weronica

Tror det blir en bra grej att ha, om inte annat så till kalas ;0)
Har köpt min på favoritsaker, skulle komma i slutet av oktober.

Blomsterprakt



Helgens bukett ser redan risig ut, men liljorna är iallafall fina. Tyckte det var läckert med den tunna kanten på liljorna, har inte sett det förut.




Äpplen

Har sökt lite efter äppelrecept och hittat lite inspiration bl a på SvD samlingssida och även på Tastelines samlingssida. Det svåra är att hitta något som inte innehåller så mycket socker, men några uppslag fick jag.



Har dock insett att jag måste hitta på något drastiskt om vi ska hinna göra upp alla innan de blir dåliga, tror jag ska försöka mig på att torka ett gäng. Någon som har erfarenhet av det? Om ni har något matrecept med äpplen så vore det supersnällt om ni tipsade mig om det. Tror jag ska försöka göra kryddig äppelchutney att ha till kyckling och ost.


Hittade även ett recept på äppelsaft som måste testas.

3 kg äppelbitar, med skal och kärnhus.
4 l kokande vatten.
2-3 kg socker (beroende på äpplenas sötma)
25 g Citronsyra
1 tsk Natriumbensonat.

Lägg äppelbitarna i en hink och slå på det heta vattnet. Låt stå i 2 dygn. Sila bort äpplena, tillsätt de övriga ingredienserna och rör tills det löst sig. Skumma av tills allt skum är borta. Häll upp på flaskor och förslut. Denna saft blandas 1+4 eller 1+6 till måltidsdryck.



Ett recept som jag nämnt förrut, men som absolut är värt att nämnas igen är denna fantastiska äppelkakan.
Detta är familjens absoluta favorit äppelkaka...






Äppelkaka

Tillagningstid: 50 minuter

:
 

Ingredienser

Pajdeg:
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g smör eller margarin

Fyllning:
5-6 äpplen skalade och grovrivna
3 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche
200 g riven mandelmassa
1-2 tsk kanel

Beskrivning

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform som är ca 26 cm i diameter och ställ i kylen i ca 30 minuter.

Bred ut äpplena över pajdegen. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter i 175 grader.

Vispa ihop äggen med strösockret och vaniljsocker. Rör ned crème fraichen och mandelmassan. Strö kanel över kakan.

Grädda i ca 40 minuter i 175 grader. Servera ljummen med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.

MUMS!!!!!!

Ni får gärna tipsa mig om äppelrecept oxå ;0)


Onsdagen den 5 Oktober



Nyss hemkommen efter nattjobb, nu ledig till fredag. Igår kom Peter hem med en rågad låda med äpplen, så det blir att hitta på något att göra av dom. Goda men inte för onyttiga recept måste letas. Visst är Ikeas korgstol snygg, hade gärna tagit 1 eller 2 stycken av dom ;0)
Ha en bra dag, nu väntar sängen...

Intet nytt under solen...

 Foto: Ingela

Åh, ni skulle bara se så vacker vår rönn är när solen lyser på den. Tyvärr blir det aldrig lika vackert på kort. (Iallafall inte när jag tar med min Iphone ;0)
Ber om ursäkt för den dåliga uppdatringen på bloggen, men jag vet faktiskt inte vad jag ska blogga om...
Helgen har varit mycket lugn, inget särskilt att rapportera. Går in i en intensiv jobb period nu, men ska försöka hitta någon inspiration att blogga...
Ni får gärna komma med förslag vad ni vill läsa om....
Ha det bra tills vi hörs igen..

RSS 2.0